Археолози, които провеждат разкопки под руините на раннохристиянска църква  в

...
Археолози, които провеждат разкопки под руините на раннохристиянска църква  в
Коментари Харесай

Откриха таен тунел под олтара на 1500-годишна църква в Истанбул

Археолози, които организират разкопки под руините на раннохристиянска църква  в Истанбул, откриха подземни камери и тунел отпреди 1500 години в най-старата част на Константинопол, заяви организация Демирорен (DHA).

Подземните структури, които са украсени с мозайки, каменни инкрустации и издълбани мраморни блокове, се състоят от две огромни камери с тунел, обвързван с църковния протезис - мястото зад иконостаса.

Част от подземните пространства са открити за първи път по време на разкопки след строителство на път през 60-те години на предишния век. Но те още веднъж са покрити, а входовете им засипани, с цел да се запазят, заяви Махир Полат, заместник-генерален секретар на община Истанбул.

Община Истанбул предходната година стартира разконсервирането и проучването на обекта като част от план за преобразяване на руините в туристическа атракция. Работници разкриха подземните пространства и тунела през март. Археолози започнаха детайлно проучване на останките от църквата.

Императорската черква " Свети Полиевкт " е издигната сред 524 и 527 година, по време на ръководството на император Юстиниан. Това е една от най-прекрасните църкви в Константинопол, както и най-голямата, преди катедралата “Света София ” да бъде приключена през 537 година, написа Марица.

Всичко, което е останало в този момент, са нейните руини, само че в разцвета си църквата " Свети Полиевкт " е била богато украсена с мозайки и стенописи.

Полат съобщи, че църквата е изоставена, откакто е мощно развалена от земетресение през XI век и дефинитивно разрушена по време на разграбването на града през 1204 година от кръстоносците в Западна Европа.

Кръстоносците са взели няколко архитектурни детайла от църквата, които са сложени върху здания в Барселона и Виена, а две от нейните богато украсени колони - известни като Pilastri Acritani - в този момент са част от базиликата “Сан Марко ” във Венеция.

Според Полат е удивително, че подземните структури са оживели толкоз дълго, без да бъдат мощно развалени от многочислените трусове в района. Специалисти допускат, че доста византийски здания са били проектирани да устоят на трусове, които не са необичайност в региона.

Hidden tunnel and rooms unearthed under 1,500-year-old in excavating beneath the ruins of an early have unearthed underground rooms and a tunnel from 1,500 years ago in the oldest part of once the…
— CHAUDHRY IMRAN (@chimran55)
Кен Дарк, археолог от Кралския лицей в Лондон, който не взе участие в новия план, само че е провеждал разкопки в Истанбул, споделя, че руините на “Свети Полиевкт ” са измежду най-добре документираните в града.

„ Надяваме се, че повторното проявление на руините на тази исторически значима и в миналото превъзходна черква ще увеличи осведомеността за обекта пред доста по-широка публика “, заключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР